Aveți chef de un spectacol pe textul nemuritorului Cehov? De o comedie de caractere și de situații în care tipurile umane se recunosc cît ai zice pește? Atunci printre opțiunile dumneavoastră sigur se numără și Cerere în căsătorie de la Teatrul de Artă, în regia lui Victor Olăhuț, producție prezentată recent în Maratonul Teatrului Independent, Bucharest Fringe.

 

Bine făcut, spectacolul durează doar o oră iar timpul trece extrem de agreabil. Cei trei actori conturează personaje puternice, fiecare cu năravurile și particularitățile sale. Cu emoții de nestăpînit, un moșier merge la vecinul său ca să-i ceară fata în căsătorie. Construit în filigran, personajul lui George Constantinescu se naște din mii de gesturi, plecări și reveniri și o anxietate cît casa. Pînă să ajungă la cerere, cei doi tineri se ciondănesc pe tema unui colț de moșie. Al cui e? Al lui sau al ei? Și uite așa tot romantismul se duce pe apa sîmbetei, în problemele funciare. În rolul fetei, Florentina Năstase, o apariție care încîntă la orice intrare în scenă, născută parcă să joace numai Ofelii, ingenuă pînă în vîrful unghiilor, schimbă, de data aceasta, radical registrul. Cît ai clipi, devine un boț de om dîrz și hotărît. Ce mai, o adevărată moșiereasă! Iar situațiile se rostogolesc ca bobii de porumb curățați de fată.

Regizorul Victor Olăhuț explică:

„Un lucru e cert: îți trebuie ceva curaj să faci o cerere în căsătorie. Ei bine, pețitorul nostru nu-l are. Ar vrea să se însoare, fata îi place, la o adică și cu socrul s-ar putea înțelege, dar nici legat de glie nu se vrea. Și unde e o problemă, se știe, apar mai multe. Se pare că nu există moment mai prielnic ca acela de dinaintea unei cereri în căsătorie, pentru a dezgropa toate certurile, bîrfele, neînțelegerile între două familii. Dar, cum dragostea învinge totul sau, mai bine zis, cum oamenii se ceartă ca să aibă de ce să se împace, așa și tinerii noștri, pînă la urmă iau o pauză de la scandal.

Nu ne-am propus să actualizăm textul lui Cehov, dintr-un motiv foarte simplu: nu ne putem sustrage din actualitate. Succesul unei actualizări ține de cît de interesantă este pentru noi perspectiva din care aceasta este prezentată. Pînă la urmă depinde de fiecare dintre noi cît de mult vrem să ne restrîngem, de data aceasta privită ca arie de interes, actualitatea. Eu, unul, mi-aș dori ca actualitatea mea să se întindă pînă la Big Bang.”

Singurul care mai poate să-i pondereze este tatăl fetei, cu Valentin Terente într-un personaj tipic rusesc, molcom și extenuat de zarva din jur.

Așadar, dragoste sau război? Mergeți la Cerere în căsătorie, o construcție clasică plină de haz și veți vedea cu ochii dumneavoastră.

Cerere în căsătorie

de A.P Cehov

Cu: Florentina Năstase, George Constantinescu, Valentin Terente

Regia: Victor Olăhuţ

cerere

cerere2

cerere3