Festivalul de Teatru pentru Adolescenți TeenFest a programat spectacolul Emancipare de Radu Iacoban. În după-amiaza zilei de 28 septembrie spectatorii din Sala Nouă a Teatrului de Comedie „au fugit de acasă” împreună cu Marc, Alin, Cristina şi Delia, elevi în clasa a XII-a de liceu. A fost o excursie plăcută în natură, chiar dacă lipsită de confortul de acasă. Pe durata campării, spectatorii au aflat cam ce le trece prin minte şi ce preocupări au adolescenţii; ce visează, ce îşi doresc, de ce se tem, ce-i preocupă, ce nu-i interesează...

Excursia a fost pusă la cale de cei trei prieteni ai lui Marc, astfel încât să pară o evadare pentru acesta. Caracterul personajelor este divers, fapt care te determină să te întrebi cum de pot fi ei prieteni. Marc este aventurier şi îşi doreşte să rupă legătura cu lumea civilizată, motiv pentru care îşi lasă colegele în gară, iar el hotărăşte să doarmă în cort pe munte împreună cu Alin. Acesta din urmă este tipul tocilarului responsabil care nu se poate abţine să se intereseze de soarta fetelor. Cristina este pasionată de munte şi natură, acceptă greu toanele şi nepăsarea Deliei, pasionată de cumpărături.

ana-ularu-3

Foto: Adi Bulboacă

conrad-mericoffer

liviu-romanescu-2

 

Emancipare

Radu Iacoban

Regia: Radu Iacoban
Scenografia: Corina Grămoșteanu

Distribuţia:
Conrad Mericoffer, Anghel Damian/ Liviu Romanescu, 
Ana Ularu/ Ioana Anastasia Anton, Letiția Vlădescu

 

Este interesant modul în care a fost realizat spectacolul, astfel încât toţi actorii sunt pe aceeaşi scenă în acelaşi timp. Acţiunea se petrece în locuri diferite ca şi cum momentele ar fi decupate şi scoase din întreg sub formă de calupuri. Deşi funcţionează separat, uneori acestea se întrepătrund neaşteptat pentru ca în final spectatorul să poată fi în măsură să construiască întregul din nişte bucăţi de puzzle.

Finalul spectacolului te lasă fără răspunsuri concrete, totul rămâne învăluit în mister.


Articol de Alexandrina Codarcea, studentă Facultatea de Teatrologie Tg. Mureș.

Articolul este rezultatul unei colaborări între B-Critic și Festivalul de Teatru pentru Adolescenți TeenFest. Proiect coordonat de Cristina Rusiecki.