Festivalul de Teatru pentru Adolescenți Teen Fest a programat spectacolul Hamlet pe 29 septembrie, la Unteatru din București. Trei actori stau nemișcați pe o scenă rotundă, din lemn. Sunt îmbrăcați în haine simple, negre. Nu se vede nici o piesă de recuzită. Publicul este adunat de jur-împrejurul scenei, atât de aproape încât poate să audă actorii respirând.

Nimeni nu știe la ce să se aștepte. Publicul se află în sală pentru a urmări Hamlet, însă programul spune că spectacolul nu durează nici măcar o oră. Pe scenă nu se găsește decor iar de costume nici nu vine vorba. Și, cel mai important, există doar trei interpreți. Tăcerea care se lasă în sală este un amestec de confuzie și curiozitare. Actorii nu se grăbesc să rupă tăcerea, iar atunci când Hamlet, interpretat de Richard Bovnoczki rostește celebra replică „a fi sau a nu fi...”, această este abia șoptită. Însă un moment mai târziu totul se schimbă. Publicul este atras într-un roller coaster de senzații, toate simțurile devin alerte, actorii nu au nevoie de nici o recuzită, propriul lor corp, propria lor voce sunt suficiente.

unteatru_hamlet-2

Articol de Alexandrina Codarcea, studentă Facultatea de Teatrologie Tg. Mureș.

Articolul este rezultatul unei colaborări între B-Critic și Festivalul de Teatru pentru Adolescenți TeenFest. Proiect coordonat de Cristina Rusiecki.

 

Hamlet

de William Shakespeare

Regia și scenografia:
Alina Berzunteanu, Richard Bovnosczi, Peter Kerek

Distribuția: 
Alina Berzunteanu, Richard Bovnosczi, Peter Kerek

 

Alina Berzunteanu, Richard Bovnosczi și Peter Kerek dau viață fiecărui personaj al acestei tragedii clasice. Spectacolul îl urmărește doar pe Hamlet, împreună cu frământările sale, nici un ochi exterior nu apare pentru a oferi un alt punct de vedere al poveștii. În doar 50 de minute, tot ce a trebuit spus s-a spus, tot ce a trebuit arătat s-a arătat. În urmă rămâne doar tăcerea și un public încă amețit de intensitatea spectacolului.

hamlet