Un articol de
Eliza Cristina Cioacă

Pisica verde este un spectacol dedicat adolescenților la care toți părinții ar trebui să ajungă. Neconvențional și interactiv, acesta sparge rigoarea formelor teatrale de până acum. Însă cel mai important lucru este că prin intermediul personajelor spectatorii pot înțelege atitudinile unor adolescenți, ale unor copii care încă nu știu ce este viața, cărora le este furată copilăria.

Într-un cartier mărginaș al unui oraș oarecare, o fată de liceu, care provine dintr-o familie săracă, povestește o noapte din viața ei. Rând pe rând, spectatorii ascultă poveștile oamenilor care fac parte din viața ei: sora, cea mai bună prietenă, băiatul de care e îndrăgostită, prietenul din copilărie și un străin. Cu toții adolescenți – însă fiecare cu personalitate diferită, cu propria traumă ascunsă. Sora ei își manifestă apetența pentru vrăji și alte practici oculte. Tatăl lor își părăsește familia și lasă în urmă promisiuni goale. Tânărul străin pare să aibă o personalitate docilă. Vorbește calm și cald. Vocea lui fascinează. Amicul din copilărie te învață cum să trăiești numai în vis. Prietena ei cea mai bună este crescută de bunică.

 

pisica_verde_11

Potrivit studiilor din psihologie, principalele trăsături pe care adolescenții le manifestă sunt curiozitatea și dorința de independență. Spectacolul lui Bobi Pricop reflectă aceste tendințe specifice vârstei într-un mod deschis, firesc. Un adolescent va avea schimbări bruște de atitudine, iar deciziile acestuia vor fluctua în funcție de echilibrul lui emoțional. Într-o lume a adulților, în care tinerii sunt trecuți cu vederea, vocea personajelor din spectacol este o gură proaspătă de aer.

În spectacol se vede și reflecția unei lumi mărginașe, cu oameni bătuți de ani și împovărați. Cu toate acestea, montarea nu poate fi plasată pe o hartă. Și nu poate fi definită doar după factori sociali sau economici. Pentru că Pisica verde este tragedia unei comunități ce nu are un nume și un loc - acea comunitate poate fi oricare și de oriunde –, deoarece lumea adulților este cea care ghidează, din umbră, parcursul unor copii care nu știu mai mult și care se adaptează la mediul din care provin.

Pisica verde

Producție a Teatrului de Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași
Text: Elise Wilk
Regia: Bobi Pricop
Scenografia: Irina Moscu

 

Cristina RusieckiE cea mai tare vineri - citește

Alexandrina CodarceaO altfel de alinare - citește

Carte cu Pisica verde - citește