Louis Althusser, Inițiere în filosofie pentru nefilosofi, Traducere de Iulia Dondorici, text stabilit și adnotat de G. M. Goshgarian, prefață de Alain Badiou. Editura Tact, 2016

Adesea, „nefilosofii” se tem de „filosofi” și de cărțile lor. Esoterismul filosofiei îi ține departe chiar și pe cei mai curioși umaniști, în care, din diverse pricini, s-a înrădăcinat teama de arcanele filosofiei. Cartea filosofului francez Louis Althusser (1918-1990) vine în întâmpinarea tuturor celor care vor să-și facă o idee despre filosofie.

Ce spun unii „nefilosofii” Ceva de felul acesta: „N-avem habar de filosofie. Nu e de nasul nostru. Filosofia e pentru intelectualii specializați. E prea dificilă. Și nimeni nu ne-a vorbit vreodată de ea: am plecat de pe băncile școlii înainte de a învăța filosofie”. Sau: „Da, am avut parte de ore de filosofie. Dar erau prea abstracte. Profesorul stăpânea materia, dar era neclar. N-am reținut nimic din ea. Și, de altfel, la ce ne folosește filosofia?” Și dacă îi întrebați pe toți aceștia: „Din moment ce voi nu vă considerați filosofi, ei bine, după părerea voastră, cine merită numele de filosof?”, vă vor răspunde într-un glas: „Profesorii de filosofie, de bună seamă!”.

Despre programul lui Althusser ne spune câteva vorbe Alain Badiou în „Prefața” sa: „În esență, programul lui Althusser constă în extragerea filosofiei din paranteza teoreticului, ceea ce înseamnă și a înceta, pentru totdeauna, de a concepe filosofia drept o teorie a cunoașterii și, totodată, a înceta de a o concepe ca pe o istorie a cunoașterii. Nici teorie, nici istorie a științelor, filosofia este, în final, o practică, fiind totuși anistorică”.

cartea la Editura Tact

 

Initiere-in-filosofie

Alte scrieri ale lui Louis Althusser

Pour Marx, 1965; Lire le Capital, 1965, împreună cu Étienne Balibar, Roger Establet, Pierre Macherey și Jacques Rancière; Lénine et la philosophie, 1969; Éléments d’autocritique, 1974; Positions,1976.