Vintilă Mihăilescu
Scutecele națiunii și hainele împăratului. Note de antropologie publică
Polirom, 2013

Amatorii de antropologie, sociologie şi eseistică pot găsi încă la Târgul Cărţii interesantul volum semnat de Vintilă Mihăilescu, Scutecele națiunii și hainele împăratului.

Orice este un pretext pentru domnul Vintilă Mihăilescu. De la sarmaua și porcul de Crăciun, căţei comunitari și manele până la vaccinuri și reforma învățământului, faptul divers devine fapt esenţial şi simptomatic în ochii antropologului, scoţând la lumină modéle de comportament şi de gândire. Articolele cărţii sunt, de fapt, articole de dilematic (publicate între 2006 și 2012) şi, astfel, păstrează nervul şi caracterul succint al notației jurnalistice, împănată cu observaţii pline de umor sau ironie. La acestea se adaugă competența științifică de antropolog a autorului.

Sentimentul românesc al fiinţei e luat la întrebări, iar răspunsurile nu sunt dintre cele mai măgulitoare. Cei cu sentimente gingaşe faţă de patrie să se ţină departe!

scutecele-natiunii-si-hainele-imparatului-note-de-antropologie-publica_1_fullsize

Alte cărți de Vintilă Mihăilescu:

Paysans de l'histoire (în colab., 1992), Fascinația diferenței (1999), Socio-hai-hui. O altă sociologie a tranziției (2000), Sfîrșitul jocului. România celor 20 de ani (2010), Socio-hai-hui prin Arhipelagul România (2006), Antropologie. Cinci introduceri (2007 & 2009), Etnografii urbane. Cotidianul văzut de aproape (coord., 2009), Condiția romă și schimbarea discursului (coord. împreuna cu Petre Matei, 2014)

 

„Domnul Mihăilescu are o schemă, un model de compoziţie a eseurilor sale din carte, seamănă foarte mult cu un eseist francez din secolul al XVI-lea, Michel de Montaigne. Vintilă Mihăilescu procedează la fel cum a făcut acest mare înaintaş, care, pentru că avea, de asemenea, o cultură impresionantă, se juca între palierul experienţei personale şi bibliografia imensă. [...] Asta e schema lui Vintilă Mihăilescu: pleacă de la un fapt trăit personal şi ajunge, prin bibliografie, la explicaţii erudite“.

- Şerban Anghelescu, la lansarea volumului (Clubul Țăranului, MNȚR, 2013). Sursă: suplimentuldecultura.ro.