A Bigger Splash (2015)

Regie: Luca Guadagnino

Scenariu: David Kajganich, Alain Page

Distribuție: Tilda Swinton, Matthias Schoenaerts, Ralph Fiennes, Dakota Johnson ș.a.

După Amore, Luca Guadagnino reia povestea din filmul La Piscine (1969), cu Alain Delon și Romy Schneider, recurgând încă o dată la serviciile Tildei Swinton, pe care o încadrează, în A Bigger Splash, între doi bărbați fermecători, cu potențial: Matthias Schoenaerts și Ralph Fiennes. Și cum trioul nu ar fi suficient, echipei i se adaugă și Dakota Johnson, cunoscută pentru aventurile senzuale din Fifty Shades of Grey. Personajele interpretate de cei patru intră într-o vâltoare sentimentalo-sexualo-plictisitoare pe insula italiană Pantelleria, din apropierea Siciliei. În centrul universului stă o fostă vedetă rock, aflată acum în rapaus vocal – rol încredințat Tildei Swinton –, iar în jurul ei planează restul personajelor – amant, fost amant și tânăra neliniștită, dornică de aventuri –, într-o mișcare oarecum dezordonată și deloc convingătoare.

Distribuția mi-a creat așteptări, însă filmul trenează incredibil de mult – două ore și cinci minute –, personajele sunt anemice, cu excepția izbucnirilor isterice ale lui Harry, personajul interpretat de Fiennes, căruia îți vine să-i tragi câteva palme ca să-l aduci cu picioarele pe pământ. Tilda Swinton pozează elegant, e lipsită de voce și pare un element decorativ, iar Schoenaerts e reținut, făcând un personaj bleguț, cu probleme din trecut care nu au nici o culoare. Tot ce salvează alambicarea lipsită de profunzime a relațiilor din film sunt peisajele și cele câteva cadre reușite (de pildă, Harry înecat în piscină).

Filmul se vrea și un pic polițist, numai că e ridicol în nehotărârea lui între serios și comic. Ineficiența poliției italiene, impresionată doar de star și de autograf, este prezentată în nuanțe palid comice care nu prea îți dau ghes să râzi. Dacă nu reușește să fie un policier, filmul servește măcar drept mic tratat de bucătărie, arătându-ne cum se face ricotta. Dar nu e mare brânză nici aici.

A Bigger Splash nu este, din păcate, decât un colaj de imagini când mai reușite, când mai puțin convingătoare prin aleatoriul lor, un creochiu neelaborat care plictisește la culme.

spalsh3 spalsh4

ABS00222.RAF