Importante: „Ana, Mon Amour”, „Un pas în urma serafimilor”, „6,9 pe scara Richter”, „Ultima zi”, „Breaking News”, „Perfect sănătos”, „Ouăle lui Tarzan”, „7 de inimă roșie / Capace”, „Planeta Petrila”, „Soldații. Poveste din Ferentari” 

Cu Puiu, Mungiu și Radu Munteanu în contratimp, după succesele din anii precedenți, cel mai important regizor distribuit pe ecrane în 2017 a fost Călin Peter Netzer. Filmul său, Ana, Mon Amour, cu un scenariu de Cezar Paul Bădescu, a fost nominalizat la Berlin printre cele mai bune filme ale competiției și a câștigat Ursul de Argint pentru montaj. 

Proiect editorial apărut cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Un pas în urma serafimilor a fost surpriza plăcută a anului. Cu un regizor aflat la debut în lungmetraj, Daniel Sandu, și cu mulți actori tineri și foarte tineri, practic și ei debutanți, dar beneficiind de forma excelentă a lui Vlad Ivanov, în jurul căruia gravitează scenariul, „Un pas în urma serafimilor” este un film luminos, spre deosebire de linia generală a noului val românesc, având, în același timp, și un registru grav, descriind, cu o bună rezoluție morală și socială, România de azi. Mai apropiat, ca spirit, de Truffaut și Louis Malle decât de Haneke și Cassavetes, Daniel Sandu oferă un film puternic, dar și simpatic și, lucru important, deschis tuturor interpretărilor, după gustul și capacitatea fiecărui spectator.

Recent intrat pe ecrane (ca și „Un pas în urma serafimilor”), Breaking News este un film așteptat de cinefili, după nominalizarea avută la trofeul festivalului din Karlovi Vary. Regia este semnată de Iulia Rugină („Love Building”, 2013), iar din distribuție fac parte Andi Vasluianu, Ioana Flora, Dorin Andone, Dorian Boguta, Voica Oltean.

Perfect sănătos este o altă premieră a toamnei. Anca Damian, regizorul fenomenalului „Crulic - drumul spre dincolo” (2011), semnează direcția acestui film care îi are în distribuție pe Anghel Damian, Olimpia Melinte, Vlad Ivanov și Cristina Florea. Puțin policier, puțin bildungsroman, puțin roadstory.

Romanul „Soldații”, de Adrian Șchiop, după succesul de public și scandalurile de presă, vine pe ecrane cu un scenariu realizat în parte chiar de către autor. Regia este semnată de cineasta de origine sârbă Ivana Mladenovic, iar actori sunt Dan Bursuc, Sorin Cociș, Cezar Grumărescu, Ștefan Iancu, Nicolae Marin. Adrian Șchiop apare și el într-un rol secundar. Premiera a avut loc în festivalul de la San Sebastian (cronică). Titlul cinematografic este Soldații. Poveste din Ferentari.

Ultima zi este un film datat 2016, dar care a avut premiera în acest an. În distribuție: Doru Ana, Mimi Brănescu, Andrei Văncică și Adrian Ciglenean. Regia e semnată de Gabriel Achim, care realizase un alt film interesant, „Visul lui Adalbert” în 2011. Nu foarte echilibrat dramatic, „Ultima zi” este, totuși, o producție de neratat, având, minim, un final pentru care merită să torni un film.

La drum cu tata este datat și el 2016, dar, plimbat prin multe festivaluri, a ajuns pe ecrane un an mai târziu. Un road story prin cenușa imperiului stalinist, în anul dezghețului aparent, 1968. Regia îi aparține Ancăi Miruna Lăzărescu (care atrăgea atenția în 2005 cu scurt-metrajul „București - Berlin”), iar din distribuție fac parte debutantul Răzvan Enciu, alături de Ovidiu Schumacher (cu un singur alt film după 1990!) și Alexandru Mărgineanu. Evident, nu lipsește Doru Ana, în rol de securist.

Ouăle lui Tarzan este cel mai recent documentar realizat de Alexandru Solomon. Filmat în fosta URSS, în Abhazia, la un fost Institut de Studiu al Primatelor, documentarul dezvăluie groteștile eforturi de creare a Omului Nou.

Un alt debut ce ar putea fi de succes este cel al lui Cristi Iftime, fost asistent al lui Corneliu Porumboiu. Filmul său, Marița, e programat în ultima lună a anului. În distribuție:  Alexandru Potocean, Adrian Titieni, Lucian Iftime.

7 de inima rosie / Capace își mai caută încă titlul sub care va fi distribuit în cinematografe. În distribuție, omniprezenții Vlad Ivanov și Adrian Titieni, alături de Adina Galupa, Mihai Smarandache sau Dragoș Panait. Regizor este un alt debutant al acestui an, Sorin Marin.

Serge Ioan Celebidachi este un debut pe ecranele românești (mai turnase un film în Marea Britanie). Filmul său, Octav, va rămâne un timp în memoria publicului, cel puțin pentru marketingul excelent. Cu unele note ce țin de biografia tatălui său, marele dirijor Serge Celibidache, și beneficiind de o distribuție cu nume sonore ca  Marcel Iureș, Victor Rebengiuc, Dana Rogoz, Andi Vasluianu, dar și de o echipă de producție cu experiență internațională, „Octav” a atras mii de oameni la premieră.

La capitolul film documentar, Andrei Dăscălescu a dus pe ecrane Planeta Petrila, rodul unui spectaculos proiect artistic ridicat din colapsul unei industrii, cea minieră, al unei regiuni și al unor forme de cultură.

 

6,9 pe scara Richter, cel mai recent film Nae Caranfil, a beneficiat de prea puțină atenție - poate și pentru că a fost pe ecrane în timpul manifestațiilor din februarie. În distribuție:  Laurențiu Bănescu, Maria Obretin, Teodor Corban, Alexandru Papadopol, Gelu Colceag, Lucian Ifrim, Adrian Văncică. 

 

Meda sau Partea nu prea fericită a lucrurilor, film premiat la Sarajevo IFF 2017 (link). Regia și scenariul: Emanuel Pârvu (debut). În distribuție:  Șerban Pavlu, Adrian Titieni, Florin Zamfirescu, Ana Radu, Costel Cașcaval.

Charleston, printre premierele toamnei, în regia lui Andrei Crețulescu, care semnează și scenariul, dar și producția. Un love story cu o distribuție remarcabilă:  Șerban Pavlu, Radu Iacoban, Victor Rebengiuc, Ana Ularu, Ana Ciontea, Dorian Boguță, Andreea Vasile, Gheorghe Ifrim, Lucian Ifrim și nelipsitul Adrian Titieni.

În pronunțare (link), film de autor al unei alte debutante în lungmetraj, Mihaela Popescu (fost producător la „Periferic”). Distribuția: Dorotheea Petre, Cuzin Toma, Liliana Mocanu, Olimpia Melinte, Laurette Atindehou, Teodor Corban, Alexandrina Halica, Ion Arcudeanu, Cosmin Pană. (filmul va fi prezentat ca work in progress în Festivalul Films de Cannes a Bucarest).

 

 

Fixeur este un film ambițios (finalizat 2016, pe ecrane 2017), în regia lui Adrian Sitaru, cu  Tudor Istodor, Mehdi Nebbou, Nicolas Wanczycki , Adrian Titieni, Andreea Vasile, Sorin Cociș printre actori. Să spunem că nu e cea mai mare reușită a regizorului care s-a impus de la debut („Pescuit sportiv”, 2008) și ne-a mai oferit un excelent „Din dragoste cu cele mai bune intenții” (2011).

Pororoca, nominalizări la San Sebastian și Zurich. Regia: Constantin Popescu, debut în lungmetraj, dacă nu ținem cont de participarea la un fragment din filmul colectiv „Amintiri din epoca de aur”. Actori:  Bogdan Dumitrache, Iulia Lumânare, Constantin Dogioiu, Ștefan Raus , Adela Marghidan.

Țara moartă, regia Radu Jude, documentar nominalizat la Locarno și Londra. Încă indisponibil în cinematografe.

Cu Ofelia Popii, Nicholas Bohor, Dan Hurduc,  Șerban Pavlu, Crina Tofan și Doru Boguța în distribuție, Vara s-a sfârșit este regizat de Radu Potcoavă, care a mai realizat „Tatăl meu e cel mai tare”.

Dan Chișu a lansat în acest an Aniversarea, dar filmul este încă în modulul „festivaluri”. Deocamdată, nici trailerul nu a fost de găsit, doar un making off. În fișa filmului, actorii: Mircea Albulescu (!), Simona Bondoc, Emilia Dobrin, Răzvan Vasilescu, Emanuel Parvu, Mădălina Constantin, Frederic Fisbach, Coca Bloos, Constantin Cojocaru, Mircea Andreescu, Dana Voicu, Lucian Ifrim.

The Wanderers, producție internațională regizată de  Dragoș Buliga pe un scenariu de  Octav Gheorghe, îl are în cap de afiș pe Armand Assante. Alți actori:  Lior Ashkenazi, Branko Djuric, Raluca Aprodu, Răzvan Vasilescu, Oana Marcu, Claudiu Bleonț, Alexandra Apetrei. Povestea: Transilvania, vampiri.

Departe de tine / Far from Here este un alt film produs internațional, despre o familie de expați. În distribuție: Maia Morgenstern, Andi Vasluianu, Maria Dinulescu, Ana Pasti. Regia îi aparține australianului James Pillion. 

Golanii / Thugs este un film realizat de Matei Parascan cu actori amatori:  Bogdan Costas, Tudor Adrian Desrobitu, Theodor Mardare.

Ieșeanul Jamil Hendi (care atrăsese atenția cu scurt-metrajul „Sinucide-mă!”) semnează regia producției The Vistor/Vizitatorul, un horror sau thriller nu foarte convingător. Actori:  Oleg Apostol, Andreea Boșneag, Carmen Cinteză,  Andrei Ciopec.