Un articol de Simina Popa și Claudiu Sfirschi-Lăudat

Actorii pot să înființeze lumi sau să distrugă lumi.

Cu Alexandra Pâzgu, despre diferența dintre dramaturgi și autori dramatici, tărâmul magic al creației dintre teorie și practică și răspunsuri neașteptate.

Fragmentele audio folosite în podcast fac parte din:
Supernove de Alexandra Pâzgu
regia: Radu Nica
compozitor: Vlaicu Golcea
Compania „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Naţional Târgu-Mureş
și
Proteine fluorescente de Alexandra Pâzgu
Regia: Leta Popescu
sound: Mihai Moș
Reactor de creație și experiment, Cluj-Napoca

Mulțumiri Alexandrei Pâzgu pentru că ne-a pus la dispoziție materialul audio din piese.

Podcastul a fost realizat cu sprijinul Forumului Cultural Austriac București.

Teatrul trebuie să facă eforturi foarte mari ca să fie în pas cu lumea.

Alexandra Pâzgu este autoare, dramaturgă și curatoare, doctor în teatru și artele performative, într-un proiect de cotutelă încheiat între Universitatea de Teatru și Televiziune din Cluj-Napoca și Universitatea Justus Liebig din Giessen. Cercetarea sa artistică se concentrează asupra structurilor narative emergente în creații contemporane. Scrie texte poetico-filozofice, performative, texte pentru scenă și texte care frizează limitele disciplinelor, în limbile română, germană și engleză.
Ca autoare dramatică și autoare în proiecte de teatru și creație colectivă, Alexandra a câștigat mai multe premii pentru textele sale printre care: Premiul „Sofia Nădejde” pentru dramaturgie (București 2020), Exil Literatur Preis (Viena 2018), iar textul Proteine fluorescente a fost piesa câștigătoare în cadrul „Drama 5” la Reactor de Creație și Experiment din Cluj Napoca, în 2016.
Din 2014 locuiește și lucrează în Viena, ca autoare și consultantă pe dramaturgie contemporană în proiecte de mișcare, performance și creație contemporană la „Academy for Perfoming Arts” din Bratislava.
Scrie primele texte în limba germană, ca autoare în cadrul proiectului Wiener Wortstätten începând cu 2015. Piesa Fluss, stromaufwärts a avut premiera, în noiembrie 2019, la Schauspiel Leipzig și, în 2020, la teatrul Werk X Petesplatz din Viena.
Este cofondatoare a două colective de creație: din 2019, baldanders theaterkollektiv (alături de regizorul Alexandru Weinberger-Bara), cu accentul pe cercetarea și (post)reprezentarea teatrală a migrației din Europa de Est, și din 2020, Weiter Kollektiv (împreună cu muzicianul și compozitorul Florian KMET și actorul Roman Blumenschein), cu accentul pe cercetare urbană și creație sonoră experimentală.
Este membră în diferite comisii de jurizare și rețele internaționale, printre care: European Theatre Convention din 2011, din 2017 este autoare în proiectul european Fabulamundi, și din 2020 este membră în comisia românească Eurodram. Din noiembrie 2017 face parte din juriul Festivalului SCENOfest din Sibiu, un festival organizat în vederea susținerii creației de texte noi de către liceeni.
Dezvoltă texte transpoetice și filozofice, predă cursuri și seminarii de dramaturgie contemporană și este implicată în proiecte performative, interdisciplinare, cu accentul pe estetica și narațiunea post-reprezentativă, pe dramaturgia ca gândire și pe cercetarea artistică. În ultimii zece ani a participat în proiecte naționale și internaționale în România, Belgia, Olanda, Franța, Austria, Luxembourg și Germania. Pe lângă producția artistică este interesată de organizarea și crearea unor spații de dialog intercultural, de experimente literare în proiecte de creație colectivă și de susținerea dramaturgiei contemporane.

Premii:

2020 — Premiul „Sofia Nădejde” pentru dramaturgie
2018 — Exil Literaturpreis pentru textul Fluss, stromaufwärts
2016 — Proteine Fluorescente, text pus în scenă în cadrul „Drama 5”, Cluj-Napoca
2012-2013 — “European Prize for Cultural Management”, Donauschwebische Kulturstiftung;
2011 — „Piesa anului” pentru textul În aer (Festivalul de dramaturgie contemporană, Timișoara // Premiul „Cel mai bun spectacol colectiv” – The H(eden)Garden, Gala Hop, UNITER // nominalizare “The Irish Embassy Award”

Piese și spectacole

2016 — proiect: Sex, Pistole, Psychiatrie coautoare Writer’s Room, Wiener Wortstaetten, Viena
2018 — fluss, stromaufwärts — lectură scenică, Schauspielhaus Wien
2017 — Supernove, Teatrul National Târgu Mureș, regia: Radu Nica
2016 — Proteine fluorescente, Reactor de Creație și Experiment, regia: Leta Popescu

Alte linkuri utile despre Alexandra Pâzgu:

#newTogether: Facebook/ Forumul Cultural Austriac
https://www.facebook.com/watch/?v=697562350786214

„La Reactor cu Leta Popescu, Alexandra Pâzgu (şi Gruber)”
de Mircea Sorin Rusu / Observator cultural, 2017
https://www.observatorcultural.ro/articol/la-reactor-cu-leta-popescu-alexandra-pazgu-si-gruber/

Interviu cu Alexandra Pâzgu realizat de Alexa Băcanu / Liternet, 2016
https://atelier.liternet.ro/articol/17275/Alexa-Bacanu-Alexandra-Pazgu/Cred-intr-o-dramaturgie-a-senzatiilor.html

5 din 5 piese de teatru – volum colectiv Drama 5, Reactor, Liternet, 2017
https://editura.liternet.ro/carte/338/Ana-Turos-Livia-Stoica-Gabriel-Sandu-Inna-Cebotari-Alexandra-Pazgu/5-din-5-piese-de-teatru.html