Conferința Teatrul și al treilea gen, susținută de criticul de teatru Cristina Rusiecki, regizorul Andrei Măjeri și echipa spectacolului Medea's Boys, joi 11 aprilie, ora 18.30, la Muzeul București, Palatul Suțu

În 2013, Forumul Internațional Intersex conchide că oamenii ar trebui să aibă dreptul de a alege între sexul feminin, masculin, non-binar sau opțiuni multiple. În viitor, ca și în cazul rasei și religiei, sexul sau genul nu ar trebui să mai figureze pe actele de identificare. Începând cu 1 ianuarie 2019, Guvernul german legalizează „al treilea gen” pe certificatele de naştere, făcând primul pas oficial în recunoașterea persoanelor intersexuale. Tot de la 1 ianuarie 2019, Consiliul New York și Comisia de sănătate acordă dreptul cetățenilor săi să-și treacă pe actele oficiale o nouă categorie, identitatea non-binară. Statul Oregon o făcuse din 2017. În 2019, Franța interzice ca pe formularele școlare să mai figureze cuvintele „mamă” și „tată”. Se vor înlocui cu „părinte 1” și „părinte 2”. Măsura este menită să prevină discriminarea.

Teatrul, „oglinda vie a societății”, nu putea rămâne în urma acestor realități. Ce se întâmplă acum cu convenția de gen? Ca de obicei, artiștii au luat-o cu mult înaintea autorităților. De câteva zeci de ani personajele feminine sunt interpretate de actori-bărbați și invers. Asta ca să nu mai vorbim de începutul teatrului, plus vreun mileniu și jumătate, când toate personajele, indiferent de gen, erau interpretate numai de bărbați. La sfârșitul anului 2018, tânărul regizor Andrei Măjeri a creat la Teatrul Apollo 111 spectacolul Medea's Boys, pe texte de Euripide și Ionuț Sociu. Personajele, inclusiv Medeea, sunt jucate de bărbați.

Se schimbă cu ceva percepția noastră asupra textului clasic? Suferă mitul modificări în lipsa delimitărilor de gen? Ce tip de receptare antrenează asemenea mutații în spectacol și în public?

Acestea sunt punctele de plecare ale conferinței „Teatrul și al treilea gen” în care criticul de teatru Cristina Rusiecki îl va avea ca invitat pe tânărul regizor Andrei Măjeri (cel care și-a propus ca în fiecare an să realizeze un spectacol pornind de la un mit), alături de echipa de de la „Medea's Boys”: dramaturgul/ criticul de teatru Ionuț Sociu, scenografa Irina Chirilă, actorii Eduard Trifa (pe skype), Alexandru Ion, Alex Mirea, Vlad Ionuț Popescu, Alex Chindriș, Florin Aioane și sound designerul Adrian Piciorea.