Cesare Pavese, Noapte de sărbătoare și alte povestiri, Traducere de Mara Chirițescu, Polirom, 2016

 

Autor al capodoperei realismului italian Femei singure, Cesare Pavese (1908-1950) este, totodată, și un povestitor de istorii scurte. Aceste povestiri și nuvele au fost publicate după moartea autorului și conțin mai toate subiectele care l-au preocupat de-a lungul vieții și care apar în romanele sale: singurătatea amară a deţinutului, farmecul primitiv al vieţii de la ţară şi un întreg univers pigmentat de detaliile periferiei oraşului, aspiraţiile eşuate ale intelectualilor şi angoasele lumii burgheze.

Fundalul acestor proze scurte poate deveni realitatea dureroasă a condiţiei umane, lăsând în acelaşi timp loc naivităţii şi speranţelor iluzorii. Despre ele vorbește și Italo Calvino: „Prozele lui Pavese construiesc cel mai dens, cel mai dramatic, cel mai omogen ciclu ficţional inspirat din Italia modernă. Mediul lor este o combinaţie între cronică socială şi comedia umană”.

Informații despre carte, pe pagina editurii

Știați că Michelangelo Antonioni a regizat un film (Le Amiche / Prietenele) inspirat de romanul Femei singure de Cesare Pavese? Filmul a primit Premiul „Leul de Argint” de la Veneția, în 1955.

noapte-de-sarbatoare

 

The New York Review of Books

„Pavese a făcut o încercare eroică – şi reuşită – de a cuprinde în prozele lui o dimensiune naţională şi socială… Este cel mai important prozator din perioada neorealismului italian”.