Jon Ronson, Umilirea publică în epoca internetului, Traducere din limba engleză şi note de Andra Matzal şi Cosmin Postolache, Editura Art, 2016

 

Despre cartea lui Jon Ronson s-a spus (într-un interviu cu autorul pe site-ul salon.com) că „trebuia neapărat să fie scrisă”. Cine este Jon Ronson și ce noutăți ne aduce?

Născut în 1967, Ronson este jurnalist galez, scriitor, documentarist și prezentator radio. Este cunoscut mai cu seamă pentru cartea sa Omul care se holba la capre (2004), care a stat la baza filmului omonim din 2009), și pentru observațiile sale sceptice pe marginea unor chestiuni controversate din domeniul politic și științific.

În ultima sa carte, Jon Ronson scrie despre persoane care au călcat strâmb (într-o mai mică sau mai mare măsură) şi au fost sfâşiate de cruzimea colectivă a internauţilor. Cartea este o amplă investigaţie despre revirimentul umilirii în public şi un studiu important în înţelegerea unui nou fenomen social care priveşte orice posesor al unui cont pe o reţea de socializare.

Când eşti un plagiator sau un falsificator de citate, te poţi aştepta ca viitorul tău să nu fie tocmai roz dacă ajungi să fii dat în vileag. Dar cum e să postezi o poză neinspirată pe Facebook sau să arunci o glumă proastă pe Twitter şi să te trezeşti că viaţa ţi-a fost distrusă într-o clipă? Şi cum ajung nişte oameni mânaţi de principii etice absolut sănătoase să distrugă vieţile unor semeni de-ai lor fără să clipească?

Despre cartea lui Ronson, The Financial Times afirmă că este „un material jurnalistic original şi inspirat, care pune în discuţie dinamica complexă dintre cel care umileşte şi cel care este umilit, ambii putând deveni ţinta judecăţilor groteşti şi disproporţionate emise de reţelele sociale online”.

Ronson

 

Cartea

La Editura Act

Fragmente din carte:

dilemaveche.ro

și semnebune.ro