Pădurea nu e un film mut

Sub titlul „Pădurea nu e un film mut”, Greenpeace Romania lansează în această vară în cadrul Festivalului Pelicam o producție audio/video cu sunete naturale.

Festivalul Pelicam a avut avanpremiera pe 3 mai la București. A șaptea ediție a Festivalului Internațional de Film despre Mediu și Oameni Pelicam va avea loc la Tulcea între 21 și 24 iunie. În cadrul său sunt programate documentare de mediu apreciate la festivaluri internaționale, dar și dezbateri, workshop-uri și concerte care vor avea loc în cele cinci spații destinate festivalului (Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Artă, Casa Avramide, Piața Civică și campingul Pelicam pe malul lacului Ciuperca). Una dintre noutățile ediției este lansarea unui mixaj de sunete ambientale, reunite sub titlul „Pădurea nu e un film mut” și pentru care va lua ființă și un site dedicat. Partenerul lansării este Uncut.ro, o platformă a Greenpeace România, realizată în parteneriat cu Kinecto Isobar București, care pune la dispoziția publicului un mix ambiental de sunete reale înregistrate în pădurile virgine din România, reunite în albumul intitulat Uncut. Această platformă face parte din campania de păduri a Greenpeace România, al cărei scop este acela de a promova un viitor în care să avem păduri mai multe și mai bune decât cele de astăzi.

“Conform singurei estimări oficiale realizate în 2005, în România aveam minim 220.000 de hectare de păduri virgine. Pentru că de atunci autoritățile nu au făcut nimic pentru salvarea acestui patrimoniu, Greenpeace România a coordonat în 2017 un studiu la nivel național care a arătat că încă există 300.000 de hectare de potențiale păduri virgine. Pentru a le proteja este necesar ca fiecare pădure în parte să fie inventariată și înscrisă într-un registru numit Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine din România. Până atunci, cele mai valoroase ecosisteme ale României, casă a peste 13 000 de specii de plante și animale, sunt vulnerabile în fața indiferenței și lăcomiei. Uncut.ro este, așadar, un instrument prin care vrem să amintim atât cetățenilor, cât și autorităților, că este important să protejăm acest valoros patrimoniu național relevant la nivel european și mondial”, spune Ciprian Gălușcă, coordonatorul campaniei Greenpeace.